lördag 13 september 2014

Så här går valet i Karlshamn

Jag sitter här med lite gamla siffror från tidigare val, jag tittar på mandatfördelningar och opinionsundersökningar. Jag vrider och vänder, gissar och försöker få till ett valresultat för Karlshamns del redan idag.
Så här ser det ut i fullmäktige idag.
Moderaterna                11
Centern                           3
Folkpartiet                      3
Socialdemokraterna   20
Vänsterpartiet                2
Miljöpartiet                     5
Sverigedemokraterna  5
Kristdemokraterna        1
Kommunisterna             1

Summa 51 och så måste det förbli.

Om man då tittar lite på hur opinionen varit i år och tidigare år på riksplanet och försiktigt försöker översätta det till Karlshamn.

Kommunisterna består en en samling gamla sura gubbar som inte har mycket att tillföra. Sedan man förlorade sitt toppnamn Anders Englesson så har det gått utför och i år kommer man med knapp marginal under strecket.
Kristdemokraterna är en liten sluten grupp som består mest av en religiös inriktning och där har man kontroll på varandra så man klarar sig med knappast möjliga marginal och behåller sitt mandat.
Folkpartiet har besvär med Majoren och en ganska svajig väljarkår. Man saknar Alliansens stöd och det ger ett litet bakslag även kommunalt. Dessutom börjar representanterna bli lite till åren och dessa lutar sig lite tillbaka. Man tappar.
Socialdemokraterna har fördel av att det blåser en svag vänstervind och har också gjort en aktiv valrörelse i Kommunen. En klar föryngring på valsedeln gör sitt till även om okända och oprövade namn har sin fara. Det blir ett marginellt bättre val.
Vänsterpartiet har funnit nya sympatisörer men i kommunen är det samma gamla namn som alltid. Man syns och hörs för lite i kommunen. Det blir dött lopp och inte bättre än tidigare.
Sverigedemokraterna kämpar i riket om tredjeplatsen och styrkan är alla de som känner sig förfördelade på grund av asylpolitiken. Trots usla lokala representanter så får man fördelar av medvinden i riket.
Miljöpartiet har både för och emot sig. Går rätt bra i riket, men många minns att man har tagit en kommunist till sig som är oerhört dominant i kommunen. Man saknar trovärdig profil i kommunen men reder sig bra.
Moderaterna har svårt. Valfrihet fungerar dåligt numera, skattesänkningar har väl gjort sitt och alla initiativ i kommunen har styrts av rikspolitiken så nä, det går lite utför.
Centerpartiet lider  av en dålig partiledare centralt, ett förkastat partiprogram fick många lokala partiarbetare att bli besvikna. Lokalt lider man av att ingå i en koalition eftersom man saknar egen profil.

Så min prognos är:
Moderaterna tappar två mandat och stannar på          9
Centern tappar ett mandat och får                                  2
Folkpartiet tappar också ett mandat                              2
Socialdemokraterna får 2 mandat till                           22
Vänsterpartiet blir oförändrat                                          2
Miljöpartiet får ett mandat till                                           6
Sverigedemokraterna ökar med 2 mandat                  7
Kristdemokraterna behåller ställningen                        1
Kommunisterna står utanför                                           0    

Så bildas då koalitionen igen med Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna och lugnet lägrar sig över kommunen.
Hur det går i riket är en helt annan historia.        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar