måndag 4 augusti 2014

Nu tar vi lite Fridhem

Och en hyresgästs vedermödor.
Det kom ett besked om att balkongerna skulle renoveras i våras. Sen kom det ett besked om att det skulle ske i augusti och det var väl inga problem.
När betongen börjar spricka, färgen flagnar och rosten angriper så är det väl ett klokt beslut att renovera.
Så kom det ett besked om att ställningar skulle byggas med början idag och vad värre var att renoveringen skulle påbörjas 11/8.

Nu blev det lite att ta tag i. Vi har en balkong på ca. 8 meter om jag inte missminner mig och på denna balkong finns/fanns det en hel del att ta bort för att uppfylla renoveringens villkor.
Balkongen skall vara helt tom den 11/8.

Det fanns då lite att dra i.

  • Fyra balkonglådor med växter i.
  • Trätrall över hela golvet.
  • Nät längs hela balkongen för att inte djuren skulle hoppa ut (lagkrav).
  • Tre spaljéer.
  • Ett förvaringsskåp för krukor, gödning och lite smått och gott.
  • Tre tomatplantor med massor av gröna tomater.
  • En stor Änglatrumpet.
  • En rejäl "rugga" med Persilja.
  • En mindre bänk med diverse växter, bl.a två äkta amaryllis från Azorerna, alltså inte det vi kallar Amaryllis vid juletid.
  • En mindre soffa, ett bord och en stol. Alla av utomhussort.
  • En liten rar kopparlampa kopplad till 24 volts transformator för att ge ett behagligt ljus kvällstid.
  • En värmemojäng för kallare kvällar med tillhörande elanslutning.
Nu kan jag inte beklaga mig för allt detta arbete med att montera ner, skrota och köra till Tubbaryd eller bortfall av tomatskörd och persiljeförlust. Det står i hyreskontraktet allt om skyldigheter inför renovering/underhåll.
Men jag måste ändå reflektera lite över hur bostadsföretaget ser på sina hyresgäster.
Det är ett kollektiv som alla har genomsnittliga vanor och ett stereotypt beteende, en balkong är en balkong och den består av ett stereotypt innehåll. Nu är vi tack och lov inga stereotyper.

Vi har en lägenhet om tre rum och kök.
Vi har namn på våra rum. Det är ett arbetsrum, ett sovrum, ett vardagsrum och ett kök och badrummet.
I arbetsrummet finns nu all trätrall från balkongen plus lite annat från balkongen. I vardagsrummet finns nu alla tomma och rengjorda krukor och lådor. I sovrummet står en Änglatrumpet och vantrivs och tar också plats. 
Detta innebär i sammanfattning att att vårt bostadsutrymme just nu upptas av föremål som borde befinna sig på balkongen.
Det blir tre resor till Tubbaryd med "flisbart virke" som kunde gjort tjänst ytterligare år plus lite annat skit som också var användbart.

Nu kan vi invända att eftersom vi visste om renoveringen så skulle vi struntat i alla växter och odlingar.  Men då kommer argumentet att det hade inneburit än ännu mindre nytta av balkongen under längre tid.

Har jag då något recept mot detta förtret? Självklart är det så. Mer dialog och mindre monolog. Bättre och mer heltäckande information på bättre svenska i informationsbladen. Och inte minst att Kabo lever upp till sina tankar om boinflytande i hela organisationen inte bara i "Hej Granne". 
Och på tal om publikationen "Hej Granne" så tror jag det behövs en liten översyn. Mästerkockens grillrecept och läckra grytor verkar vara utfyllnad som kan användas av högst 45% av hyresgästerna på grund av religiösa regler.
Jag återkommer om både det ena och det andra, men jag vet inte när och hur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar